Fotoskola - Del 1
Share
Wilt u uw paard fotograferen, maar komt u er misschien niet helemaal aan toe? Wil jij de basis van paardenfotografie leren? Dan is deze minicursus iets voor jou!
In dit eerste deel gaan we door licht. Waar u aan moet denken en hoe u de fotografie kunt faciliteren. Dit moet worden gezien als tips en een basisgids, en niet als een exacte handleiding over hoe je moet fotograferen. Het kan een goede manier zijn om te beginnen, voordat u zelf verder gaat experimenteren.
Licht
Als het om licht gaat, is meer niet altijd beter. Een late avond als het donker is, is uiteraard lastiger om in te fotograferen, maar het is niet altijd een zonnige lunch die het zachtste licht geeft. Persoonlijk fotografeer ik graag in de schaduw, of in de ochtend/avond, als het licht zachter is. Je vermijdt het scherpe licht dat ook harde schaduwen oplevert.
Waarschijnlijk ben je zelf wel eens gefotografeerd en heb je met de zon recht in je ogen gestaan. Dan weet je dat het heel moeilijk is om erin gefotografeerd te worden, en dat het gemakkelijk is om te turen. Door dit te vermijden wordt het fotograferen leuker, en ook het gevoel in zowel fotografie als beeld wordt compleet anders. wanneer je fotografeert, of hoe je het paard poseert, heeft dus ook invloed op het gevoel tijdens het fotograferen.
Voorbeelden van verschillende lichtomstandigheden
Schaduw
Opnamen maken in schaduwrijke gebieden kan goed zijn om het harde en directe zonlicht te vermijden. De kap zorgt voor een zachtere verlichting en verkleint de kans op scherpe schaduwen op het paard.
Ochtend-/avondlicht:
Zelfs ochtend-/avondlicht geeft zacht licht, als de zon laag aan de hemel staat. Dit zorgt voor een warm licht dat de kleur van het paard kan versterken en zachte contrasten kan creëren.
Achtergrondverlichting bij zonsondergang:
Daag jezelf uit door te experimenteren met tegenlicht tijdens een zonsondergang. Het kan prachtige silhouetafbeeldingen creëren waarbij de omtrek van het paard afsteekt tegen de kleurrijke lucht.
Dagen met fel licht:
Op dagen met intens zonlicht kun je ontdekken hoe het felle licht de kleurschakeringen van het paard benadrukt. Zorg ervoor dat u overbelichting voorkomt door de camera-instellingen aan te passen.
Door open te staan voor het verkennen van verschillende lichtscenario’s, ontdek je wat het beste werkt om het paard in de kijker te zetten en wat je wilt laten zien. Wees niet bang om de unieke omstandigheden te testen die elke dag en plaats biedt.
Basistips
-De zon direct voor de camera of direct achter de camera moet over het algemeen worden vermeden, omdat dit een sterk tegenlicht betekent dat moeilijk kan zijn om in te fotograferen.
-Opnamen maken voor zonsopgang en na zonsondergang is moeilijk, omdat het beperkte licht betekent dat je dit moet compenseren met sluitertijd, ISO en diafragma.
Poseren
Als het gaat om het poseren van het paard voor een foto, zijn er enkele basisregels die u in gedachten kunt houden.
Basistips
-Vermijd het paard zo af te stellen dat de achterhand hoger komt dan normaal. Het paard op een helling plaatsen waarbij het met het voorste deel van het lichaam naar beneden staat, is daarom niet optimaal. Een vlak terrein is een goed begin.
-Vermijd het bijsnijden van de afbeelding in voegen, zowel tijdens de opname als nabewerking van de afbeelding. Het midden van de voorste knie of de hoef kan er bijvoorbeeld vreemd uitzien.
-Hoe je het paard wilt poseren is een kwestie van smaak, en velen doen liever iets anders. Een gebruikelijke manier om het paard vanaf de zijkant te fotograferen is door het paard met de open kant naar de camera te richten. Gewoon zo dat de poten aan de kant die naar de camera gericht zijn verder uit elkaar staan dan de poten aan de andere kant. Anders is het een goed begin dat het paard ter hoogte van de benen staat, zodat het niet op één been wordt belast, of dat een ander been een flinke afstand achter of voor het andere been staat. Als het moeilijk is om het paard stil te laten staan of de gewenste houding te geven, vraag dan om hulp van een andere persoon. Het kan heel nuttig zijn om iemand te hebben die het paard stil kan houden of de aandacht kan trekken.
-Een paard dat straalt en nieuwsgierig kijkt, geeft vaak de beste indruk. Een knarsend geluid of het schudden van een emmer krachtvoer kunnen ervoor zorgen dat het paard er wat extra nieuwsgierig uitziet. Houd er rekening mee dat paarden sterk kunnen reageren op geluid en wees voorzichtig met geluiden en bewegingen om te voorkomen dat het paard bang wordt. Lees de lichaamstaal en stop als u tekenen van ongemak of angst opmerkt.
Cameralocatie
-Als basisregel wordt aanbevolen dat de camera/mobiele telefoon ter hoogte van het hoofd/ogen van het paard/ruiter wordt gehouden. Je kunt natuurlijk een hogere of lagere plaatsing proberen, maar dit kan het perspectief vertekenen. Lage hoeken kunnen ervoor zorgen dat objecten groter en indrukwekkender lijken, terwijl hoge hoeken een meer panoramisch zicht kunnen creëren en het object kleiner kunnen laten lijken.
-Het gebruik van Fisheye of een "zoom" van minder dan 1x op de mobiel kan vervorming veroorzaken en de verhoudingen van het paard beïnvloeden en zo een onrealistisch beeld geven.
- Beweeg ten opzichte van het paard. Zoom op een mobiele telefoon of cameralens kan uiteraard worden gebruikt, maar een beetje naar voren of naar achteren bewegen kan een groot verschil maken.
We hopen dat deze eerste van twee delen fotografieschool leerzaam en interessant is geweest om aan deel te nemen, en dat het je heeft geholpen om net dat beetje scherpere foto's van je paard te maken.
Heeft u vragen of verzoeken voor toekomstige artikelen? Stuur ons een e-mail op support@zaczess.com .